Yumurtalıklar en az 3 yumurta hücresinin gelişip olgunlaşmasını sağlamak ve böylece döllenme şansını arttırmak için uyarılır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar 7- 20 gün süre ile kullanılır. İlaç kullanılırken ultrasonografi (gerekirse kan testleri) ile yumurta hücresinin gelişimi izlenilir. Yumurta hücresinin gelişimi tamamlandığında; yumurtlamayı uyarmak için “Profasi”, “Pregnyl”, “Choragon” 5.000 üniteden iki adet olmak üzere, 10.000 ünitelik (iki toz bir su) enjeksiyon yapılır.
Yumurtalıkları Uyarmak İçin Kullanılan İlaçlar (Gonadotropinler)
FSH ve LH hormonlarını içerirler. Gonal-F, Puregon, Metrodin-HP, Pergonal, Humegon, Menogon birçok yumurtanın gelişimini sağlamak için günde bir veya iki defa enjeksiyonla verilirler. Pergonal, Humegon ve Menogon aynı ilacın farklı isimdeki formlarıdır. Bu ilaçlar benzer ilaçlardır. Gonadotropinler arasında Gonal-F, Metrodin-HP,ve Puregon isimlerine sahip daha saf ilaçlar da mevcuttur. Pergonal, Humegon ve Menogon sadece kas içi enjeksiyonla uygulanabilirken daha saflaştırılmış ilaçlar olan Gonal-F, Metrodin-HP ve Puregon daha az acı veren subkütan (deri altına) enjeksiyonla uygulanabilir. İlaç dozu hastanın yaşı, kilosu ve yumurta hücresinin gelişimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Allerjik hassasiyet, ağrı, enjeksiyon alanında ödem yada kızarıklık gibi yan etkileri görülebilir. Bu ilaçlar ampüller içinde toz halinde ya da flakonlar içinde sıvı şeklinde gelebilir; sulandırılmaları gerekebilir. Birkaç ampül ya da flakon bir şırınga içinde bir veya birkaç su ile sulandırılabilir. Kullanım şekli genellikle adale (kas) içine ya da cilt altına yapılacak şekildedir. Uygulama ile ilgili bilgilendirme merkezimizde daha ayrıntılı uygulamalı olarak anlatılmaktadır.
Bazen doktorunuz lucrin, decapeptyl, suprecur veya zoladex isimli ilaçları kullanmayıp, adetinizin ikinci gününden itibaren gonadotropin ilaçlarına başlayıp, bu ilaçlara devam ederken adetinizin 7. gününden itibaren de Cetrotide veya Orgalutran ismindeki ilaçlara başlayabilecektir. Bu ilaçlar günde bir defa cilt altına yapılmak üzere programlanacaklardır. Geri kalan takip ve tedavi şemasında belirgin bir farklılık bulunmamaktadır. Daha öncede belirtildiği gibi bu tedavi şemaları hastadan hastaya ve hatta aynı hastada farklı durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir.