Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında erkek infertilitesine yol açabilecek sorunlar bulunmaktadır. Erkek infertilitesine yol açan nedenlerin araştırılması infertil çiftlerin değerlendirilmesinde öncelikle uygulanan metottur. Bu sayede hem infertiliteye neden olabilecek geniş bir grup hastalığa hızlı bir şekilde tanı konabilir, hem de yardımcı üreme teknikleri öncesinde planlanan tedavinin daha sağlıklı şekillendirilmesi sağlanır. Merkezimizde erkek infertilitesi nedenlerinin araştırılması öncelikler ayrıntılı sistemik bir değerlendirme ile başlamaktadır. Bu amaçla yapılan muayeneyi takiben detaylı laboratuar-tetkik yöntemleri de ayrıntılı bir şekilde yapılabilmektedir. Merkezimizde laboratuar testleri olarak ilk planda spermiogram (semen analizi) ve hormonal testler uygulanmaktadır. Gerektiği durumlarda da daha detaylık incelemeler olarak “sperm fonksiyon testleri, ek hormonal testler, radyolojik görüntüleme yöntemleri, genetik incelemeler ve testis biyopsisi”de deneyimli bir kadro eşliğinde yapılabilmektedir.
Sık görülen erkek infertilitesi nedenlerinin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır:
a) Sperme ait bozukluklar: Spermde sayı ve hareket azlığı, şekil bozukluğu (Sayı 20 milyonun, ileri hareket %50 nin, normal yapıda sperm %14 ün üzerinde ise sperm normal kabul edilebilir.)
b) Erkek üreme sisteminde erkek tohum hücrelerinin geçişini etkileyen bir tıkanıklık
c) Varikosel, hidrosel, torbalara inmiş fıtık, inmemiş testis.
d) Diğer nedenler: Enfeksiyonlar, travma, hastalıklar, psikolojik ve cinsel problemler.
Erkek infertilitesi henüz tespit edilmemiş diğer bazı sağlık problemlerinin de ilk göstergesi olabilir. Ek olarak erkek infertilitesi olan kişilerde yine bazı sağlık problemlerinin gelecekte gelişme riski diğer fertil kişilere göre daha fazla olabilmektedir. Yapılmış bazı çalışmalarda testis kanseri, testosteron eksikliği, prostat kanseri ve diyabet, tiroid hastalıkları ve diğer bazı hormonal hastalıklar erkek infertilitesi ile ilişkili bulunmuştur.