Yumurta hücreleri alındıktan 24 saat sonra döllenmenin olup olmadığı, 48-72 saat sonra sağlıklı embriyo gelişimi olup olmadığı öğrenilir. Rahime yerleşecek embriyo sayısı kadının yaşına ve döllenmiş olan embriyo sayısına göre değişmektedir. Çoksayıda embriyo transferi başarı şansını arttırırken, aynı zamanda çoğul gebelik gibi bir takım istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ülkemizde transfer edilebilecek embriyo sayısına 6 Mart 2010 tarihinde yürürlüğe giren Tüp bebek Yönetmeliği ile yasal sınırlamalar getirilmiştir. Bu düzenleme ile 35 yaş altında kadınlarda 1. ve 2. uygulamada sadece 1 embriyo, 3. ve sonraki uygulamalarda 2 embriyo transferine izin verilmektedir. 35 yaş sonrası kadınlarda ise ancak 2 embriyo transferine izin verilmektedir. Herhangi bir nedenle transfer edilmemiş embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurularak saklanabilir. Merkezimizde bu saklama işlemi yüksek standartlarda başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Önerilen ortalama en uzun saklama süresi 5 yıldır.
Yöntem basit olup uyuşturma gerektirmez, aşılama gibidir. Döllenmiş embriyonun rahime yerleştirilmesi işlemi çoğu kez ağrısızdır. Bir kateter aracılığıyla embriyo rahim içerisine bırakılır. İşlem süresi ortalama 5-10 dakikadır. Embriyo transferi yapılacağı günde, randevu saatinizden yarım saat önce merkezimize başvurunuz. Transferden yaklaşık bir saat önce hafif bir sakinleştirici alacaksınız. Bu hem sizi rahatlatacak hem de uterusun embriyoları atma riskini azaltacaktır. Eşlerin gelmeleri istenilse de, bulunmaları zorunlu değildir. Fakat sizi kliniğe getirecek ve klinikten götürecek birinin varlığına ihtiyacınız olacaktır. Bazen idrara sıkışık olarak gelmeniz istenebilir. Embriyo transfer işlemi yumurta toplama işleminden çok daha kolay gerçekleştirilen ve daha az sıkıntı yaratan aşılama benzeri bir işlemdir. Vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Bazen abdominal ultrasonografi ile değerlendirme yapılır. Daha sonra servikal kanala bir kateter yerleştirilir ve uterus içine doğru itilir. Kateter uterus içine yerleştirildiğinde kramp tarzında çok az ağrı hissedebilirsiniz. Daha sonra embriyolar rahim içine bırakılır. Takiben embriyolog bütün embriyoların transfer edildiğinden emin olmak amacıyla kateteri mikroskop altında inceler.
Döllenmiş yumurta rahime yerleştirildikten sonra kadın merkezimizde 3-4 saat dinlenmeye alınır. Daha sonrasında da 2 gün yatak istirahati önerilir. 12 gün cinsel ilişkide bulunulmaması istenir. 1 hafta haznenin yıkanmasından kaçınılır. Yumurtalıklardaki büyüme rahatsızlık vermedikçe, normal fiziksel aktivitelere devam edilebilir.

Transfer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Embriyo transferi sonrasında 30 dakika yatak istirahatini takiben hastaneden ayrılabilirsiniz. Daha uzun süre yatmanızın gebelik elde edilmesi açısından kanıtlanmış bir üstünlüğü yoktur.
Ankara dışından gelen hastalarımız 1 gecelik dinlenmeyi takiben evlerine dönmek üzere yola çıkabilirler. Araba ve uçak gibi taşıtlara binebilirler.
1-2 gün süreyle adet ağrısına benzer bel ve kasık ağrısı, az miktarda vajinal kanama olabilir.
gebelik testine kadar cinsel ilişkide bulunmayınız. Sigara kullanmayınız. Size verilenlerin dışında doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.
Ağrı kesiciler mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdırç (Gerekli olduğu durumlarda Parol tablet kullanabilirsiniz)
Tuvalete çıkabilirsiniz. (taharetlenmenizi yaparken haznenin içi yıkanmamalıdır. Bu işlem vajen kanalının normal fizyolojik ortamında değişikliğe neden olacağından enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir)
Banyo yapabilirsiniz. (ayakta ve duş şeklide)
Gebelik testi sonucunu alana kadar spor, ağır iş, ağır yük kaldırma gibi aktivitelerde bulunmayınız. (yemek yapabilir, merdiven inip çıkabilir, yürüyüş yapabilirsiniz)
Gebelik testinizin sonucunu öğrenene kadar Progestan kapsül günde 3 defa 2’şer kapsül veya Crinone jel günde 1 defa (vajinal yoldan), Coraspirin günde 1 kez ve strafem günde 2 kez kullanmaya devam ediniz.
Transferin 12. günü gebelik testi için kan vereceksiniz.
Adet kanaması başlasa dahi günü geldiğinde gebelik testi yaptırarak sonucunu bildiriniz. Bu kanama sandığınızın aksine dış gebelik veya düşük tehdidine bağlı olarak gelişmiş olabilir.
Gebelik testi sonucunuz, olumlu veya olumsuz, vermiş olduğumuz numaralardan merkezimize bildiriniz. Test sonucunuz pozitif olursa devam etmeniz gereken ilaçlarınızla ilgili bilgi almak için doktorunuzla mutlaka görüşünüz.
Herhangi bir proble olduğunda bize telefon ile ulaşabilirsiniz. Tlf: 0312 595 68 60 

Aşağıdakilerden herhangi birisi olursa lütfen doktorunuzla bağlantı kurunuz,
2 saatten fazla süren ve 37.6°C’nin üzerinde ateşin olması,
Aşırı vajinal kanama,
Pelvik bölgede anormal ve giderek artan rahatsızlık hissi,
İdrar yapmada zorluk yada barsak aktivitesinde değişikliğin olması,
Bulantı, kusma ya da ishalin olması,
Keskin ağrı varlığı,
İdrar yaparken yanma hissinin olması,
Karında şişlik,
İdrar miktarında dikkati çeken azalma,
Anormal sırt ağrısı,
Nefes darlığı.

Fertilizasyon << IVF-ET >>Gebelik testi ve izlem